Fördelar Med Frukt

27 May / 2014 Ananas

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 1723 Comment: 0
Ananas

Ananas (Ananas comosus) är en växt i familjen ananasväxter som ursprungligen hör hemma i Brasilien och Bolivia men som spridits runt i världen. Christoffer Columbus var den förste europé som fick smaka ananasen. Han hjälpte sedan till med spridningen av ananasen. Ananasen trivs bäst i 25–30 grader och behöver ca. 1000–1500 mm regn per år. Det gör att den trivs väldigt bra i det tropiska Amerika, det enda stället där den påträffas vilt. En odlad ananasplanta lever i cirka 3 år. När plantan är 2–3 år bär den frukt, sedan vissnar den och dör. Ananasen har en frukttyp som kallas fruktförband som är en förenad spridningsenhet bildad av en stor mängd blommor runt stammen.

De vanligaste användningsområdena för ananasens frukt är i olika efterrätter och fruktsallader. Frukten är vanlig i frukt- och grönsaksdiskarna, numera inte enbart vid jul utan även andra tider på året.
För att kunna ätas måste det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten av frukten (ananasstocken) avlägsnas. Därför har konserverad, skivad ananas ofta formen av en relativt smal ring med ett stort hål i mitten. I konserverad form är även mindre ananasbitar vanliga. Ananas kan också köpas som kanderade fruktbitar. Ananasfrukten kan väga över 2 kg. Den vanligaste pollinatören av ananas är kolibrin.

Ananas är en rosettväxt.
Om du äter färsk ananas kan du efter ett tag märka en stickande känsla i gommen och på tungan. Detta är på grund av att ananasen innehåller ett enzym som heter bromelin. Bromelin är ett proteinförtärande enzym och därför irriteras både hud och slemhinnor vid kontakt med enzymet.

Bromelin extraherat från ananasen används inom medicinen bland annat som ett antiinflammatoriskt medel som appliceras utvärtes. Forskning visar även på att bromelin potentiellt kan användas vid behandling av tarmcancer (se [1]).

Fyra varianter erkänns:

• dvärgananas (var. ananassoides (Baker) Coppens & Leal)
• skärmananas (var. bracteatus (Lindl.) Coppens & Leal)
• var. erectifolius (L B Smith) Coppens & Leal
• var. parguazensis (Camargo & L.B.Smith) Coppens & Leal

 

26 May / 2014 Apelsin

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 1292 Comment: 0
Apelsin

En apelsin (Citrus × sinensis Sinensis-Gruppen) är ett orangefärgat bär som kommer ifrån apelsinträdet. Det svenska namnet apelsin kommer från medeltida nederländska och tyska appelsina/appelsine som betyder "äpple [från] Kina" (ej att förväxla med granatäpple som på brittisk engelska kan kallas för Chinese Apple). Apelsinen är ingen naturligt förekommande art utan en hybrid mellan pompelmus (C. maxima ) och småcitrus
 

Källa: Wikipedia

 

26 May / 2014 Banan

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 945 Comment: 0
Banan

Banan är trivialnamnet för ätliga frukter som härstammar från stora blommande örter inom släktet Musa.[1] Frukterna kan ha olika storlek, färg och fasthet, men är ofta långsmala och krökta, med mjukt, stärkelserikt fruktkött som omsluts av ett skal som kan vara gult, lila eller rött när frukten är mogen. Frukterna växer i klasar som hänger från toppen av plantan.

Källa: Wikipedia

 

26 May / 2014 Clementin

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 2306 Comment: 0
Clementin

Clementin eller klementin[1] (Citrus reticulata clementinagruppen) är en grupp sorter inom arten småcitrus (C. reticulata).

Clementinen skapades 1902 genom en korsning av mandarin och pomerans. Namnet härrör från upphovsmannen Clément Rodier, en algerisk präst. Clementinen är oftast kärnfri.

I Sverige är clementiner vanliga i livsmedelsbutikerna under hösten och vintern.

Källa: Wikipedia

24 May / 2014 Jordgubbar

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 1278 Comment: 0
Jordgubbar

Jordgubbe (Fragaria ×ananassa) är en hybrid inom smultronsläktet (Fragaria), som i sin tur tillhör familjen rosväxter.
Namnet jordgubbe syftar både på plantan och på bäret. Ur vetenskaplig synvinkel är jordgubben dock inte ett bär utan ett fruktförband med nötter, då de egentliga frukterna är "bärets" gula prickar. Den är alltså en skenfrukt, det vill säga en uppsvälld blombotten. Som omogna är bären grönvita, och mognar mot allt djupare rött. Det finns också en vit variant av jordgubben, denna saknar det röda färgämnet och kan därför ätas av allergiker som inte tål de vanliga röda jordgubbarna.

Källa: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

26 May / 2014 Kiwi

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 1178 Comment: 0
Kiwi

Kiwi eller kivi[1] (Actinidia deliciosa) är en växtart i familjen aktinidiaväxter och även dess frukt. Den härstammar från Kina, och kallades förr i Sverige för kinesiskt krusbär. År 1959 började Kina exportera frukten till Nya Zeeland och behövde ett mer aptitligt namn än det engelska ”Chinese gooseberry”.[källa behövs] Man bestämde sig för att lansera namnet ”kiwi” eftersom frukten liknar kivifågeln. Det finns även andra arter av kiwi, såsom gul kiwi (A. chinensis) och olika hybrider, bland annat minikiwi. Dessutom finns det olika sorter av den vanliga kiwin, A. deliciosa

Källa: Wikipedia
 

26 May / 2014 Körsbär

Write By: admin Published In: Fördelar Med Frukt Hits: 1735 Comment: 0
Körsbär

Körsbär är stenfrukten för vissa arter i plommonsläktet. Dessa arter bildar ingen systematisk grupp. Stenen (kärnan) kan vara 0,5–1 cm stor och ligger inbäddad i bärets röda eller gul-röda fruktkött. Den sprids av fåglar och av människor som uppskattar den aromatiska frukten.

Källa: Wikipedia

 

 

Copyright 2014 Fruit And The City Sweden E-Handel av SEDIGITAL
paymethods